Salon

Menu

Sluit

Curly girl methode

Schermafbeelding 2024 02 28 162912

Hey curly girl! Wil jij ook graag stralende en glanzende krullen? In deze blog leggen we je precies uit hoe de curly girl methode werkt, zodat jij extra lekker in je haar zit!

Wat is de curly girl methode?

De curly girl methode is een haarverzorgingsmethode voor krullend haar, maar kan toegepast worden voor alle typen haar. De curly girl methode wordt ook wel CG methode genoemd en is een methode waarbij je bepaalde ingrediënten in haarverzorgingsproducten vermijd. Door deze ingrediënten te vermijden wordt jouw haar niet alleen sterker, maar krijgt het ook een prachtige glans. De methode is bedacht door Lorraine Massey uit New York en is ontzettend populair.

Op welke ingrediënten moet ik letten?

Bekijk eens het label met de ingrediëntenlijst van je shampoo, conditioner en haarverzorging of er iets van de volgende ingrediënten in zit: sulfaten, siliconen, parabenen, minerale olien en uitdrogende alcohol zoals isopropyl, propanol of ethanol. Probeer deze ingrediënten te vermijden en kies voor haarverzorging waar dit niet in zit.

Schermafbeelding 2024 02 28 162921

Hoe pas ik de curly girl methode toe?

Nu vraag je je vast af? Hoe pas ik de curly girl methode nu zelf eenvoudig toe? Je gebruikt dus producten zonder bepaalde ingrediënten. Daarnaast is het van belang zoveel mogelijk stylingtools, zoals een stijltang, krultang of een föhn, te vermijden. Hieronder hebben we alle stappen voor je uitgewerkt:

 1. Doe onderzoek naar jouw haareigenschappen
  Bepaal de elasticiteit, haardikte, haardichtheid en porositeit van jouw lokken.
  De elasticiteit
  van je haren kun je bepalen door te kijken naar de kwetsbaarheid van je lokken. Breekt je haar snel, is het snel pluizig of voelt het snel droog aan? Dan heb je een lage elasticiteit. Is jouw haar juist stevig en breekt het niet snel? Dan hebben jouw lokken een hoge elasticiteit.
  De haardikte
  zegt iets over hoe dun of dik je haar is. Plaats een haar tussen je vingers en beoordeel of deze fijn, medium of dik is.
  De haardichtheid
  kun je bepalen door te kijken naar jouw hoofdhuid. Kun je deze heel goed zien? Dan hebben jouw lokken een dunne haardikte. Kun je jouw hoofdhuid niet zien? Dan heb je een volle haardikte. Hoe dunner je haren zijn, hoe lichtere haarproducten je moet gebruiken.
  De porositeit
  van het haar is de mate waarin je haar in staat is om vocht op te nemen en dit vast te houden. De porositeit kun je meten door je haren te wassen en te kijken hoe snel je haar opdroogt. Drogen jouw haren altijd snel op? Dan kun je uitgaan van een hoge porositeit. Duurt het altijd erg leuk voordat je lokken zijn opgedroogd? Dan hebben jouw haren een lage porositeit.
  Vind je het lastig om de haareigenschappen van jouw lokken te bepalen? Onze haarstylisten geven je hier graag persoonlijk advies in onze AMI salons. Hoe dunner je haren zijn, hoe lichtere haarproducten je moet gebruiken bij deze methode.
 2. Start vervolgens met een final wash
  Voordat je start met de curly girl methode is het van belang om je haren nog één keer grondig te wassen. Tijdens deze final wash verwijder je de siliconen uit je haren en gebruik je een shampoo met sulfaten. Daarnaast is het van belang dat deze shampoo geen siliconen, parabenen, minerale oliën en uitdrogende alcohol zoals isopropyl, propanol of ethanol bevat. Let op! Na de final wash gebruik je geen shampoo met sulfaten meer.
 3. Bepaal je persoonlijke wasritueel
  Vanaf nu gebruik je alleen haarverzorgingsproducten die voldoen aan de curly girl methode. Daarnaast kun je ervoor kiezen je haren niet meer te wassen met een shampoo, maar met een conditioner. Dit wordt ook wel co-wash of co-washing genoemd. Door je haren te wassen met een conditioner is namelijk veel milder voor je haar en hoofdhuid. Wil je wel graag een shampoo blijven gebruiken? Sluit dan altijd af met een conditioner.
 4. Het drogen van je krullen/lokken
  Laat je krullen na het wassen aan de lucht opdrogen en we adviseren je geen föhn meer te gebruiken. Gebruik daarnaast een microvezelhanddoek of een hydrofiele doek in plaats van een katoenen handdoek. Dit is veel beter voor je lokken en voorkomt het uitdrogen van jouw stralende krullen.
 5. Kies voor curly girl stylingproducten
  Na het wassen en laten opdrogen van je krullen, wil je natuurlijk eenvoudig je lokken in model brengen. Hiervoor is het belang te kijken naar jouw krultype. Heb jij grove, volle of spiraalvormige krullen? Dan adviseren we je zwaardere stylingproducten gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld een gel. Heb jij juist lichte golvende krullen? Kies dan ook voor lichte stylingproducten, bijvoorbeeld een mousse.

  Hierdoor kan de invulling van de curly girl methode per persoon verschillen, maar de algemene gedachte van curly girl is het versterken van jouw natuurlijke krullen door de beste combinatie van haarverzorgingsproducten te vinden voor jouw haartype. Hierdoor zal je eerst moeten experimenteren en ontdekken wat voor jou het beste werkt!

Tips en tricks curly girl methode

 • Vermijd hete stylingtools. Deze drogen je lokken namelijk uit.
 • Volgens de officiële curly girl methode borstel je je haren niet, maar borstel je jouw lokken door middel van je vingers hiervoor te gebruiken.
 • Spoel je shampoo, conditioner of haarmasker uit met koud water. Hierdoor sluiten de schubben van je haar en voorkom je pluizig haar.
 • Was je haren minder vaak.
 • Gebruik een hydrofiele doek of microvezelhanddoek in plaats van een katoenen handdoek.
 • Gebruik 1 keer in de week een CG-friendly haarmasker om je haren extra te voeden.

Kan je de curly girl methode ook toepassen bij stijl haar?

Krullend haar is nature droger en is daardoor kwetsbaarder. Het is daarom van belang je krullen extra te verzorgen, maar de curly girl methode kan toegepast worden voor alle typen haar. Voor alle haartype geldt dat je eerst zal moeten experimenteren welke producten voor jou het beste werken.

Curly girl producten

Wanneer een product gebruikt kan worden volgens de curly girl methode, wordt ook wel de term CG-friendly gebruikt. Deze producten bevatten geen sulfaten, siliconen, parabenen, minerale oliën en uitdrogende alcohol zoals isopropyl, propanol of ethanol.

IVY Leave in spray, IVY Repair mask en IVY Shampoo bars zijn verkrijgbaar in onze AMI salons en CG-friendly! Onze haarstylisten geven je graag persoonlijk haar- en productadvies volgens de curly girl methode.

Curly girl producten van IVY Hair Care

Afspraak maken