Salon

Menu

Sluit

Haarzonnebrand: Feit of fabel?

Schermafbeelding 2024 02 29 155800

De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de vakantie staat voor de deur: Het wordt weer zomer! Zonnebrand gebruiken om je huid te beschermen tegen de schadelijkheid van de zon, dat is iedereen bekend. Maar wist je ook dat de zon net zo schadelijk is voor je haar? Zonbescherming voor je haar en hoofdhuid is altijd al ondergewaardeerd, maar ontzettend belangrijk! In deze blog vertellen wij wat de zon doet met je haar en hoe jij jouw haar kan verzorgen en beschermen in de zomer, zodat je helemaal lekker in je haar blijft!

Schermafbeelding 2024 02 29 155811

Hoe belangrijk is haarzonnebrand?

In tegenstelling tot je lichaam, die buiten het strand om vaak met kleding bedekt is, schijnt de zon altijd op je haar. En de zonnestralen, het zout en het chloor in zwembad- en zeewater kunnen je haar (helaas) verkleuren en uitdrogen. Zo verlicht UV-straling de pigmenten in je haar, onttrekt zout het vocht uit je haar en geeft chloor een agressieve reiniging waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd.

Het uitdrogen van je haar kan de volgende negatieve gevolgen hebben:

 • Je haar kan gaan splijten
 • Je haar kan afbreken
 • Je haar kan pluizig worden
 • Je haar kan beschadigen
 • Je haarkleur vervaagt en wordt dof

Heb je geverfd haar? Grote kans dat je kleur nog sneller dof wordt door al die zon. Daarom is haarverzorging in de zomer extra belangrijk!

Haaruitval in de zomer?

Dat je meer haaruitval hebt in de zomer kan dus te maken hebben met het feit dat je haar sneller uitdroogt door de stralen van de zon, het zout in zeewater en het chloor in zwembadwater.

7 Tips om jouw haar te beschermen en verzorgen tijdens de zomer

Zonnebrand (zoals we het voor de huid kennen) maar dan speciaal voor het haar bestaat eigenlijk niet. Wel kun je je haar op andere manieren beschermen en verzorgen in de zomer en bestaan er haarproducten met UV-filter, waardoor je haar beschermd wordt tegen de zonnestralen. Zo heb je toch zonbescherming voor je haar! Lees hier een aantal tips:

 1. Draag een hoed of sjaalEen hoed of een sjaal is een goede oplossing om je haar tegen schadelijke UV-stralen te beschermen. Het haar is grotendeels bedekt én het zorgt ervoor dat je je hoofdhuid niet verbrandt. Daarnaast is een sjaal in het haar deze zomer ook helemaal in!
 2. Vermijd hete styling tools: In de zomermaanden is het een absolute no go om hete styling tools te gebruiken, zoals een krultang, stijltang of föhn. De zon zorgt al voor genoeg schade! Vlecht je haar eens om beach waves te creëren of laat je lokken drogen in de buitenlucht.
 3. Verzorg je haar met olie: Wil je toch stylingtools gebruiken in de zomer? Of is je haar beschadigd en wil je het herstellen? Zorg er dan voor dat je eerst olie in het haar aanbrengt voordat je aan de slag gaat. Gebruik bijvoorbeeld IVY Hair Care Oil. IVY Hair Care Oil is een intensief verzorgende olie, bijzonder geschikt om je droge en beschadigde haar weer gezond en glanzend te maken. Ingrediënten als vitamine E en lijnzaadolie herstellen je haar en helpen poreus haar te voorkomen en beschermt tegen de hitte van een föhn of stijltang. IVY Hair Care Oil maakt het haar daarnaast soepel en pluisvrij, zonder het haar te verzwaren. IVY Hair Care Oil is verkrijgbaar in onze webshop en in alle AMI salons.
 4. Gebruik haarproducten tegen de schadelijkheid van de zon: In de zomer is het belangrijk dat je de juiste haarproducten gebruikt. Er zijn shampoo’s, maskers en spray’s die UV- filters bevatten. Deze beschermen je haar tegen UV-straling. De Leave In Spray van IVY Hair Care is een vitaminebron voor het haar, bevat een UV-filter en is geschikt voor elk haartype. IVY Hair Care Leave-In Spray is verkrijgbaar in onze webshop en in alle AMI salons. Gebruik in de zomer ook vaker haarmaskers om je haar extra te verzorgen en te voeden. Het Repair Mask van IVY Hair Care bevat een innovatief kleurbeschermingscomplex en tevens een UV filter die zorgen voor een langere houdbaarheid van je gekleurde haar. Combineer het masker met IVY Hair Care Treats Serum. Dit unieke serum maakt je haar tot wel 3x sterker en zorgt voor meer stevigheid en volume.
 5. Vermijd zo veel mogelijk contact tussen je haar en zwembad- en zeewater: Het zout in zeewater, en vooral chloor in zwembadwater, zijn zeer schadelijk voor je haar. Het maakt je haar droog en kan zelfs geblondeerd haar groen maken! Natuurlijk kan je best een keer kopje onder of een duik nemen in het water. Kijk alleen of je de blootstelling van je haar aan het water kunt verminderen, om zo je haar te beschermen tegen chloor en zout. Draag je (lange) haar bijvoorbeeld in een knot, zodat het tijdens het zwemmen boven het wateroppervlak blijft. Bekijk eens onze blog over hoe je de perfecte messy bun kan creëren!
 6. Als je toch besluit een duik te nemen: Spoel je haar of gebruik conditioner: Als je toch besluit een duik te willen nemen of kopje onder te gaan, zorg er dan voor dat je je haar eerst goed nat maakt met kraanwater. Doordat er 'schoon' water in je haar zit, kunnen zout, chloor en mineralen minder goed je haar bereiken. Helaas gaan deze stoffen tijdens het zwemmen alsnog tussen je haren zitten. Daarom is goed uitspoelen na het zwemmen ook een aanrader. Ondanks dat er in veel 'vakantielanden' ook chloor in het kraanwater zit, is het raadzaam om alsnog het haar voor en na het zwemmen uit te spoelen met kraanwater, aangezien er minder chloor in het kraanwater zit dan in het zwembadwater.
 7. Breng voordat je gaat zwemmen een conditioner aan in je haar: Conditioner sluit je haarschubben (hierdoor wordt je haar zo glad), waardoor zout, chloor en mineralen niet of minder goed in je haar kunnen trekken. Probeer eens IVY Hair Care Conditioner. IVY Hair Care Conditioner bevat tevens een UV filter en is verkrijgbaar in onze webshop en in alle AMI salons.

Heb je door het zwemmen een groene gloed in je haar gekregen en wil je deze verwijderen? Probeer eens IVY Hair Care Volume Shampoo. Deze shampoo reinigt het haar zeer intensief waardoor de groene gloed binnen no-time uit je haar zal verdwijnen. IVY Hair Care Volume Shampoo is verkrijgbaar in onze webshop en in alle AMI salons.

Afspraak maken