Salon

Menu

Sluit

Dé manier om van luizen af te komen

Schermafbeelding 2024 02 29 145755

Nu de scholen weer zijn begonnen, komen luizen ook weer om de hoek kijken. Wij willen je meteen één ding meegeven, schaam je er niet voor. Je kan er niets aan doen! Het heeft niks met minder hygiëne te maken, zoals vroeger vaak werd beweerd. Natuurlijk maakt dit het niet minder vervelend. De jeuk is irritant en je kan er anderen mee besmetten. Het is daarom verstandig direct in actie te komen.

Wat is hoofdluis?

Luizen zijn kleine beestjes die leven in het haar van mensen. Ze zijn meestal grijsblauw van kleur. Een luis legt elke nacht een eitje, dat na acht dagen uitkomt. Op deze manier verspreiden de beestjes zich heel snel. Het eitje is wit tot doorzichtig van kleur en ze kleven vast aan het haar.

Luizen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar ze zijn wel heel besmettelijk. Daarnaast is de jeuk die door de luizen ontstaan vaak ondragelijk.

Hoe herken je luis?

De eerste twee weken merk je hoofdluis vaak niet op. Dit komt omdat het na deze periode pas gaat jeuken. Zoals je net al las, legt elke luis elke dag een eitje. Na twee weken zitten er dus al behoorlijk wat luizen en eitjes in het haar. Wij raden daarom aan om regelmatig het haar en de hoofdhuid te controleren.

Na de zomervakantie lijkt er vaak een ware epidemie op scholen te ontstaan, maar dat is niet helemaal waar. Luizen zijn er het hele jaar door, alleen worden ze door bijvoorbeeld controles sneller ontdekt.

Hoe krijg je luizen?

Hoofdluis komt voornamelijk voor bij kinderen. Luis krijg je van iemand die het al heeft. Bij contact – bijvoorbeeld als kinderen een selfie maken - lopen ze over van het ene haar naar het andere haar. Het is een mythe dat luizen zich verplaatsen via kleding of beddengoed. Ook springt een luis niet.

Luizen overleven alleen als ze in het haar van een persoon zitten. Zodra ze uit het haar zijn worden ze zwak en is een nieuwe bestemming onmogelijk. Na 8 tot 24 uur zijn de beestjes gestorven. Het is daarom niet nodig om alle kleding en beddengoed uit te wassen.

Zo kom je van hoofdluis af

Er zijn heel veel middelen op de markt om van luizen af te komen. Maar om echt van die hardnekkige beestjes af te komen, werkt kammen met een goede luizenkam het allerbeste.

Kam gedurende twee weken, iedere dag het haar grondig door. Het uitkammen moet altijd boven een witte ondergrond, zodat eventuele gevallen luizen en eitjes opgevangen worden. Vergeet niet om extra goed achter de oren, in de nek en onder de pony te kammen, dit zijn plekken waar luizen dol op zijn. Na het kammen is het van belang de luizenkam vijf minuten uit te koken of te ontsmetten met 70% alcohol.

Afspraak maken