Salon

Menu

Sluit

Last van haaruitval? Dit kan nog wel eens de reden zijn

Schermafbeelding 2024 02 29 093458

Je staat onder de douche, je wast je haar en bij het uitspoelen trek je voor je gevoel wel honderden haren uit je hoofd. Je raakt in paniek en bent bang dat je binnen de kortste keren al je haar kwijt bent. Maar haaruitval is heel normaal. Gemiddeld verliest een vrouw tussen de 50 en 150 haren per dag. De hoeveelheid verschilt per persoon en is ook periode afhankelijk. In een stressvolle tijd of in de winter verlies je bijvoorbeeld meer haar dan ‘normaal’. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom je ineens last hebt van meer haaruitval. De meesten zijn gelukkig volkomen onschuldig.

Je hebt te veel stress

Stress, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt op school of op het werk. Een gezonde dosis spanning is goed voor je, het helpt je namelijk beter presteren. Maar als er een lange periode teveel op je afkomt, slaat dit om en heeft het vervelende bijwerkingen. Meer haaruitval is er daar één van. Dit komt omdat er tijdens stressvolle periodes hormonen vrijkomen die van invloed zijn op je haargroeicyclus. Probeer stress dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Je zorgt niet goed voor je haar

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, gezond haar is mooi haar. Wees dus lief voor je haar en verzorg en behandel het goed. Gebruik tijdens het haren wassen een goede shampoo en verwen je haar twee keer in de week met een verzorgend masker. Ben jij gek op krullen maken of steil jij vaak jouw haar? Gebruik dan altijd een hitte beschermingsproduct. Dit voorkomt haarbeschadiging en uiteindelijk ook het afbreken van je haar.

Bekijk hier recepten van zelfgemaakte haarmaskers of neem een kijkje in onze shop en ga voor mooie IVY producten met natuurlijke ingrediënten.

Haaruitval door genetische bepaling

Het is genetisch bepaald hoeveel haar je hebt en op latere leeftijd houdt. Helaas is hier niks aan te veranderen. Vraag aan je ouders of zij op een bepaalde leeftijd eventuele veranderingen hebben gemerkt in hun haargroeicyclus. Op deze manier stel je vast of dit wellicht de oorzaak is van jouw haaruitval. Ouder worden gaat namelijk samen met haaruitval, dunner wordend haar en een andere haarstructuur. Bij de pechvogels onder ons gebeurd dit al op jonge leeftijd.

Medicijnen

Sommige medicijnen - bijvoorbeeld de anticonceptiepil - veroorzaken haaruitval. Als dit het geval is bij een medicijn, dan staat dit vermeld in de bijsluiter. Altijd slim om even naar te kijken dus.

Je hebt een afwisselend eetpatroon

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit? Haarwortels hebben namelijk baat bij goede voedingsstoffen als eiwitten, ijzer, vitamines en gezonde vetten. Kies elke dag voor een andere groente, wissel vis en vlees met elkaar af en eet ook eens een goed gevulde salade met ei, avocado, noten en bonen. Daarnaast zijn zuivel- en volkorenproducten ook goed voor een gezonde haardos. Afwisseling is het toverwoord!

Haaruitval in de herfst en winter

In de herfst en winter kun je meer last hebben van haaruitval, dit is normaal. Merk je dat het meer is dan normaal en je nagels breken ook sneller? Dan zou je vitamine b12 kunnen slikken. Haar en nagels bestaan voor 80% uit dezelfde stof; hoornstof.

Er zijn dus meerdere factoren die voor haaruitval kunnen zorgen. Ga bij jezelf na of één van deze redenen misschien bij jouw de boosdoener is. De meeste zijn gelukkig niet gevaarlijk en gaan over als je er wat aan doet. Als dit niet het geval is, of als jij je zorgen maakt, raden wij aan even bij de huisarts langs te gaan. Gewoon voor de zekerheid.

Afspraak maken